U heeft gehoord dat u diabetes mellitus type 2 heeft (DM2). Dat verandert uw leven. DM2  is niet te genezen en wordt langzaam steeds ernstiger. U kunt dit proces wel vertragen. Het is belangrijk dat u leert wat u wel en niet meer kunt met deze ziekte.

Deze informatie is voor iedereen die DM2 heeft en daarvoor door de huisarts behandeld wordt.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u zo gezond mogelijk leeft. Gezond eet. Regelmatig beweegt. Niet rookt. Op tijd uw medicijnen neemt. Dat hoeft u niet alleen te doen. 

Wie kan mij helpen? 

  • Praat altijd eerst met uw huisarts. Die is verantwoordelijk voor de zorg die u krijgt. 
  • Daarna helpt de praktijkondersteuner u meestal. Die doet controles, geeft antwoord op uw vragen en geeft u tips.
  • Moet u anders gaan eten? Dan helpt de diëtist
  • Misschien stuurt uw huisarts u door naar een medisch pedicure of podotherapeut. Die helpen u als u problemen met uw voeten krijgt. 
  • U krijgt ook een afspraak met de optometrist. Die kijkt of u problemen met uw ogen heeft of gaat krijgen. Daarna gaat u minstens één keer in de drie jaar terug naar de optometrist voor een oogmeting. 
  • Rookt u? Er is een speciale cursus om u te helpen met stoppen. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u meer vertellen.
  • Er is een speciale cursus die u meer informatie geeft over leven met diabetes mellitus type 2. Dat programma heet PRISMA. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u daarvoor aanmelden.

Vergoeding of eigen risico?

Wel vergoed: De hulp van huisarts, praktijkondersteuner en diëtist worden gewoon vergoed. De stoppen met roken cursus ook. 

Eigen risico: Stuurt u huisarts u door naar het ziekenhuis of de voetenpoli van het LangeLand Ziekenhuis dan gaat dit af van uw eigen risico. Kosten voor speciale schoenen of een specialist, zoals de oogarts gaan ook af van uw eigen risico. Medicijnen en uitleg over het gebruikt uw medicijnen van uw apotheek ook. 

Meer lezen? 

In de folder 'Ketenzorg bij diabetes mellitus type 2 - Uw zorg, onze zorg' staat meer informatie over welke afspraken en controles u precies gaat krijgen. Bij die folder hoort een apart blad met namen van zorgverleners waar u naartoe kunt voor aanvullende medisch noodzakelijke zorg. 
Daarnaast is er nog een folder met informatie over de medische voetzorg die u kunt krijgen en een folder over de PRISMA training. 

Deze folders kunt op deze pagina downloaden of meenemen als u bij de huisarts bent.

Assistente van huisarts prikt vinger voor bloedsuikerwaarde